Cluj-Napoca

Home Cluj-Napoca

Cluj Napoca


scurt istoric

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre economice si culturale romanesti, este situat in partea de nord-vest a Romaniei, in inima provinciei istorice Transilvania.

Pe harta lumii, Clujul se afla intr-o pozitie central europeana, la aceeasi latitudine cu Geneva (Elvetia) si cu Lyon (Franta). Are o suprafata de 179,5 km/p, o populatie de peste 350.000 de locuitori si este strabatut de la vest spre est de riul Somesul Mic. Orasul Cluj-Napoca are o istorie indelungata, care se intinde pe o perioada de aproape 2000 de ani.

Pe locul vechii localitati dacice Napoca se construieste in perioada romana un oras ridicat la rangul de municipium de imparatul Hadrian (aprox.124), avind numele oficial: Municipium Aelium Hadrianum Napocense. In perioada imparatului roman Marcus Aurelius (164-180) Clujul devine colonie, fiind proclamata capitala a Daciei de Miazanoapte (Dacia Porolissensis).

Pentru mai bine de 150 de ani bazinul transilvan s-a aflat sub dominatie romana. Desi populatia era diferita din punct de vedere etnic, administratia romana, limba latina, au dus la o romanizare intensa si la o integrare rapida a Daciei in imperiul roman.

Datorita presiunii popoarelor migratoare care amenintau provincia romana Dacia, imparatul roman Aurelian decide sa isi retraga armata si administratia in anii 271-275. Pentru aproape 800 de ani dupa retragerea romana, teritoriul vechii Dacii este strabatut de popoare migratoare: vizigotii, hunii, gepizi, avarii, slavii. Intre secolele X si XIV isi fac aparitia primele formatiuni politico - administrative in regiune. Ungurii, care s-au asezat in Cimpia Panoniei la sfirsitul secolului IX, reusesc intre secolele X-XIII sa ocupe Transilvania.

La inceputurile evului mediu, localitatea este pomenita sub numele de "castrum Clus"; originea cuvintului Cluj, este una latina ("clusa") insemnind un loc inchis, ingust, inconjurat de dealuri. Mai tarziu orasul a mai fost cunoscut si sub numele german de Klausenburg sau dupa cel maghiar - Koloszvár. In Europa mai exista si alte localitati care au aceeasi origine etimologica - de exemplu Clus in Elvetia, sau La Clusaz in Franta. Fiind sub dominatie ungara, la data de 19 august 1316, regele ungar Carol Robert acorda localitatii de pe Somes privilegiul de "civitas", ceea ce inseamna practic statutul de oras. In aceasta perioada, Clujul se dezvolta - apar primele bresle, se inalta ziduri de aparare, se construiesc primele biserici. (click aici pentru istoria zidului de aparare din Cluj)

Secolele urmatoare au fost dominate de ascensiunea Imperiului Otoman, intreaga Peninsula Balcanica devenind un teritoriu aflat sub dominatie turca. In timp ce regatul ungar disparea, fiind transformat in pasalîk, Transilvania devine un principat de sine statator (1541) aflat sub suzeranitate otomana.

Incepind din secolul al XVI-lea, orasul se afirma si ca centru cultural: in 1550 apare prima tipografie infiintata de Gaspar Heltai, iar in 1580 ia fiinta o academie. Primele semne ale modernitatii apar in sec. XVII-XVIII, cind orasul se extinde in afara zidurilor cetatii, se pietruiesc drumurile, se introduce posta, iar la sfirsitul anului 1827 orasul este iluminat public.

In aceasta perioada, dupa mai multe anexari la Imperiul Austro- Ungar, Transilvania este incorporata in Ungaria, dupa crearea Austro-Ungariei (1867).

In secolul XIX, la fel ca si in intreaga Europa, in Transilvania au loc miscari nationale profunde (Revulutia de la 1848, miscarea memoransita din 1894). Ca urmare a caderii monarhiei habsburgice dupa primul razboi mondial (1918), natiunea româna majoritara a reusit sa se emancipeze: la 1 Decembrie 1918 Consiliul National din Transilvania reunit la Alba-Iulia a votat unirea cu Romania. Prin Pactul de la Viena (1940), in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Romania a fost fortata sa cedeze Ungarei partea de nord-vest a Transilvaniei; insa la sfirsitul razboiului,Tratatul de la Paris a hotarit reintoarcerea teritoriilor anexate la Romania.

Dupa 45 de ani de dictatura comunista in decembrie 1989, cu pretul a sute de vieti omenesti, România a ales libertatea si democratia. La Cluj-Napoca in 21 decembrie 1989 au fost impuscate 26 de persoane pentru curajul de a spune NU.

Dupa o istorie atit de lunga si de zbuciumata, orasul nostru si-a regasit in sfirsit linistea. Astazi Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate centre ale Romaniei, o destinatie turistica obligatorie pentru cei care viziteaza Transilvania si un punct de plecare pentru alte tinte turistice regionale.