KOLOZSVAR

Otthon KOLOZSVAR

Kolozsvar


2000 years of history

Kolozsvar, Erdely tortenelmi fovarosa, mara Romania egyik legfontosabb gazdasagi es kulturalis kozpontjava valt. Az orszag nyugatibb kozponti reszeben a fontosabb nemzeti es nemzetkozi uthalozatok keresztezodesenel talalhato. Az orszag negyedik varosakent roman neven (Cluj-Napoca) Kolozsvar ket nevet fed, az egyik a Napoca az osi dak eroditmenybol szarmazik mig a Cluj a latin "clusum"-bol. A latin szo zartat jelent, ugyanis a varost volgy ovezi. A nemet neven Klausenburg, fontos szasz es magyar kulturalis-politikai kozpontnak szamitott. A Szamos folyo menti varos 180 negyzet kilometeren terul el, es 320.000 ezeres lakossaga egy tovabbi szazezres diaksaggal folyamatosan szamosabb. Kolozsvart a paleolitikum ota lakjak. A romai foglalast kovetoen egy dak eroditmeny helyere castrumot epitenek Kr. u 106 korul. Kr. u 124-re Kolozsvart municipiumma emelik "Municipium Aelium Hadrianum Napocense" nevvel utobb Dacia Porolissuma fovarosava valik. A folyamatos vandorlo, betoro torzsek nyomasara Aurelianus csaszar kivonja a romai hadsereget es kozigazgatast 271-275 kozott. Ezeket kovettek a kereskedok es a felsobb osztalyok de a foldmuvelessel foglalkozo nepesseg hatramaradt. A romai visszavonulas utan nyolc evszazaddal Daciat lerohanjak a vizigotok, hunok, gepidak, szlavok, avarok. A XI szazadtol megalakulnak az elso roman politikai es kozigazgatasi egysegek a dak regioban. A magyar torzsek betornek a X. szazadban es legyozik az itteni knezatusokat. Kolozsvar 1316-ban megkapja a "civitas" cimet, azaz varossa emelik. A kovetkezo evszazadokat az Oszman birodalom terjeszkedese valamint a balkan teruletek torok uralomma esese jellemzi. A magyar birodalom pasalik lesz, es Erdely onrendelkezove valik 1541- ben elismerven az otoman szuzeranitast.

A modernitas elso jelei Kolozsvaron Heltai Gaspar nyomdajanak beindulasaval kezdodnek a XVI majd XVII szazadokban. Ekkor kezdodik meg a varos terjeszkedese a varfalon kivul, az utcakat lekovezik es beindul a postai szolgalat. Viszontagsagos korszak kovetkezett, Erdelyt tobbszorosen hozzacsatstema Transilvaniei medievaleoljak az Osztrak-Magyar Monarchiahoz, majd Magyarorszaghoz az 1867-es kiegyezes utan.

A Monarchia osszeomlasa kovetkezteben felszabadulhatnak a szabadsagharcukat vivo kisnemzetek. Erdelyben 1918 December 1-en osszehivjak a Nemzeti Gyulest amely soran megszavaztak Erdely es a Bansag egyesuleset a Roman Orszagokkal. A masodik vilaghaboru idejen a becsi dontes (Augusztus 30, 1940) kovetkezteben Olaszorszag es Nemetorszag visszaadja Eszak-Erdelyt Magyarorszagnak beleerteve Kolozsvart is, ekkor a lakossag tulnyomotobbsege mar roman etnikumu. A becsi dontes kovetkezteben Erdely elvesztett 43492 negyzetkilometert (2.660.000). A parizsi beke ot evre ra visszajuttatja Erdelyt Romanianak.

A varos lakossaga hatvanyozottan megno az eroltett kommunista iparositas nyoman. Az 1948-ban meg 121.753 lakos 1988-ra elerte a 314.495 -ot. Negyvenot ev kommunizmus utan es szamos artatlan emberi elet elvesztesevel Romania ratert a demokracia utjara. A 89'-es forradalom idejen a donto December 21-ken huszonhetet lonek le a rendszer elleni tiltakozasukert. Ma Kolozsvar Erdely egyik legfontosabb varosa, maga is turisztikai celpont valamint kiindulopont az erdelyt latogatok szamara.


Mit erdemes meglatogatni Kolozsvaron?

Kolozsvar egyike az orszag legfontosabb akademiai, kulturalis es ipari kozpontjainak. Erdely tortenelmi kozeppontjaban helyezkedik el korulbelul 470 km-re a fovarostol eszaknyugat iranyban valamint 45 km-re Budapesttol keleti iranyban.

Nehany a varos fontasabb attrakcioibol valamint mas ajanlatok a kornyekunkre utazok szamara.

Kész vagy?

Meglatogatni erdemes helyek varosunkban

A Szent Mihaly templom

Erdely egyik legszebb gotikus temploma. 1450-1480 kozott epult.

A Roman Allami Szinhaz es Opera

Egy barok-rokoko stilusu epulet, epult 1904-1906 kozott. 1050 ferohelyes.

Matyas Kiraly szobra

Magyarorszag kiralya 1457-1497 kozott. Fadrusz Janos alkotasa, keszult 1902-ben.

Az Ortodox Katedralis

Az Avram Iancu teren helyezkedik el, 1933-ban epult bizanci stilusban.

A Botanikus kert

Egyike a varos legfontosabb turisztikai celpontjainak. 1920-ban nyilt meg. 14 hektarnyi teruletel helyezkedik el 400-410 m-es magasagban. Az egyik legnagyobb botanikus kert Europaban.

A Szabok Bastyaja

A varost a kozepkorban korulvevo varfalnak utolso darabja.

Matyas Kiraly Szulohaza

A XV. szazadban, gotikus stilusban epult; a kor egyik utolso epulete. Egyesek szerint ebben az epuletben szuletett Matyas kiraly 1440 februar 23-an.

A Muveszeti Muzeum

A Banffy Palota. Epult 1774-1785 kozott barokk stilusban. 1956 ota mukodik mint Muveszet muzeum.

Az Erdelyi Nepmuveszeti Muzeum

1922ben alakult. Kulteri es belteri reszlegek. Reszlegek Erdely kulonbozo tajegysegeibol.

Ferenc Jozsef Szobra

A Muzeum (Karolina) ter 1817-ben allitodott fel Ferenc Jozsef kolozsvari latogatasanak a tiszteletere.

A Szent-Gyorgy szobor

A farkasutcai reformatus templom elott talaljuk meg a hires pragai szobor masolata.

Az uj zsinagoga

A "deportaltak emlektemploma" neven jobban ismert zsinagogat 1887-ben nyitjak meg.

Erdely Nemzeti Muzeum

A karolina ter kozvetlen kozeleben a legjobb tortenelem feltaro hely.

A gyogyszertar muzeum

A Foter egyik legregibb epuleteben talaljuk meg, Kolozsvar elso gyogyszertara meg mindig orzi a butrok es a gyogyszerek egy reszet.

A hazsongardi temeto

Kolozsvar kozpontjaba del-kelet Europa egyik legnagyobb temetoje Fellegvar – Eredetileg varosvedelmi okokbol epult a monarchia idejeben, idokozben bortonkent is hasznaltak.

Cetatuia (The Fortress)

Built between 1715 and 1735 on the top of a hill, Cetatuia (The Fortress) was meant to protect the city but it has been used as a prison since the 19th century. A great place for getting a panoramic view over the city.

A kornyek fobb latvanyossagai

Maramaros videke

Egyike az utolso hagyomanyaban elo videkeknek Romaniaban. Fatemplomai az UNESCO-s orokseg reszenek vannak nyilvanitva.

Bukovina videke

Kolozsvartol valami 270 km-re fekvo regio, festett templomai vilaghiruek.

A nyugati karpatok videke

Lelegzetallito videk kalandra es turazni vagyoknak. Agyagko es barlangrendszerek, a mocok csodalatos kulturaja, akik e videk osi lakosai.

A szasz vartemplomok

Del-Erdelyben talaljuk meg vartemplomokat, sok beloluk resze az UNESCO oroksegnek.

Szeben

2007-ben Europai Kulturalis Fovarosa volt.

Felix

Termal furdoi.

A medvebarlang

Nagyon valtozatos stalagmit es stalagtit kepzodmenyeknek ad otthont amelyek alakban es meretben kulonboznek, itt talalunk szamos medve nyomot es kovuleteket is.

Segesvar

Segesvar eroditmenyet(150 km-re Kolozsvar) a legszebb kozepkori epiteszeti egysegnek tartjak Romaniaban amelyet meg mindig laknak.