Cluj-Napoca

Home Cluj-Napoca

Cluj Napoca


scurt istoric

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre economice si culturale romanesti, este situat in partea de nord-vest a Romaniei, in inima provinciei istorice Transilvania.

Pe harta lumii, Clujul se afla intr-o pozitie central europeana, la aceeasi latitudine cu Geneva (Elvetia) si cu Lyon (Franta). Are o suprafata de 179,5 km/p, o populatie de peste 350.000 de locuitori si este strabatut de la vest spre est de riul Somesul Mic. Orasul Cluj-Napoca are o istorie indelungata, care se intinde pe o perioada de aproape 2000 de ani.

Pe locul vechii localitati dacice Napoca se construieste in perioada romana un oras ridicat la rangul de municipium de imparatul Hadrian (aprox.124), avind numele oficial: Municipium Aelium Hadrianum Napocense. In perioada imparatului roman Marcus Aurelius (164-180) Clujul devine colonie, fiind proclamata capitala a Daciei de Miazanoapte (Dacia Porolissensis).

Pentru mai bine de 150 de ani bazinul transilvan s-a aflat sub dominatie romana. Desi populatia era diferita din punct de vedere etnic, administratia romana, limba latina, au dus la o romanizare intensa si la o integrare rapida a Daciei in imperiul roman.

Datorita presiunii popoarelor migratoare care amenintau provincia romana Dacia, imparatul roman Aurelian decide sa isi retraga armata si administratia in anii 271-275. Pentru aproape 800 de ani dupa retragerea romana, teritoriul vechii Dacii este strabatut de popoare migratoare: vizigotii, hunii, gepizi, avarii, slavii. Intre secolele X si XIV isi fac aparitia primele formatiuni politico - administrative in regiune. Ungurii, care s-au asezat in Cimpia Panoniei la sfirsitul secolului IX, reusesc intre secolele X-XIII sa ocupe Transilvania.

La inceputurile evului mediu, localitatea este pomenita sub numele de "castrum Clus"; originea cuvintului Cluj, este una latina ("clusa") insemnind un loc inchis, ingust, inconjurat de dealuri. Mai tarziu orasul a mai fost cunoscut si sub numele german de Klausenburg sau dupa cel maghiar - Koloszvár. In Europa mai exista si alte localitati care au aceeasi origine etimologica - de exemplu Clus in Elvetia, sau La Clusaz in Franta. Fiind sub dominatie ungara, la data de 19 august 1316, regele ungar Carol Robert acorda localitatii de pe Somes privilegiul de "civitas", ceea ce inseamna practic statutul de oras. In aceasta perioada, Clujul se dezvolta - apar primele bresle, se inalta ziduri de aparare, se construiesc primele biserici. (click aici pentru istoria zidului de aparare din Cluj)

Secolele urmatoare au fost dominate de ascensiunea Imperiului Otoman, intreaga Peninsula Balcanica devenind un teritoriu aflat sub dominatie turca. In timp ce regatul ungar disparea, fiind transformat in pasalîk, Transilvania devine un principat de sine statator (1541) aflat sub suzeranitate otomana.

Incepind din secolul al XVI-lea, orasul se afirma si ca centru cultural: in 1550 apare prima tipografie infiintata de Gaspar Heltai, iar in 1580 ia fiinta o academie. Primele semne ale modernitatii apar in sec. XVII-XVIII, cind orasul se extinde in afara zidurilor cetatii, se pietruiesc drumurile, se introduce posta, iar la sfirsitul anului 1827 orasul este iluminat public.

In aceasta perioada, dupa mai multe anexari la Imperiul Austro- Ungar, Transilvania este incorporata in Ungaria, dupa crearea Austro-Ungariei (1867).

In secolul XIX, la fel ca si in intreaga Europa, in Transilvania au loc miscari nationale profunde (Revolutia de la 1848, miscarea memorandista din 1894). Ca urmare a caderii monarhiei habsburgice dupa primul razboi mondial (1918), natiunea româna majoritara a reusit sa se emancipeze: la 1 Decembrie 1918 Consiliul National din Transilvania reunit la Alba-Iulia a votat unirea cu Romania. Prin Pactul de la Viena (1940), in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Romania a fost fortata sa cedeze Ungarei partea de nord-vest a Transilvaniei; insa la sfirsitul razboiului,Tratatul de la Paris a hotarit reintoarcerea teritoriilor anexate la Romania.

Dupa 45 de ani de dictatura comunista in decembrie 1989, cu pretul a sute de vieti omenesti, România a ales libertatea si democratia. La Cluj-Napoca in 21 decembrie 1989 au fost impuscate 26 de persoane pentru curajul de a spune NU.

Dupa o istorie atat de lunga si de zbuciumata, orasul nostru si-a regasit in sfarsit linistea. Astazi Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate centre ale Romaniei, o destinatie turistica obligatorie pentru cei care viziteaza Transilvania si un punct de plecare pentru alte tinte turistice regionale.


Ce vizitam in Cluj?

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai importante centre academice ale tarii, este resedinta judetului Cluj, precum si capitala istorica a Transilvaniei, avand peste 320.000 de locuitori. Cu o istorie indelungata, orasul nostru este o destinatie turistica in sine si o baza perfecta in explorarea Transilvaniei.

Iata cateva dintre atractiile turistice ale orasului si alte cateva sugestii turistice in zona.

Sunteti gata?

Locuri de vizitat in Cluj

Biserica Sfintul Mihail

Una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Transilvania, un monument medieval unic in care s-au pastrat parti din picturile originale. A fost construita intre anii 1349-1480, turnul fiind ridicat in anul 1859.

Opera si Teatrul National

Construit intre anii 1904-1906 in stil baroc-rococo, cladirea este unica prin conceptia unitara si decoratiunile interioare.

Statuia lui Matei Corvin

Rege al Ungariei intre anii 1457-1497. Realizata in bronz de sculptorul Janus Fadrusz si dezvelita anul in 1902.

Catedrala Ortodoxa

Construita in 1933 in stil bizantin. Pentru cei interesati de specificul arhitecturii bisericesti ortodoxe, catedrala este locul cel mai indicat de vizitat.

Gradina Botanica

Intinsa pe o suprafata de 14 ha, are o colectie bogata de peste 12.000 de specii de plante si peste 10000 de specii de plante fosile. In incinta Gradinii Botanice se afla si Muzeul Botanic care detine cel mai mare herbar din tara(640.000 de exemplare).

Bastionul Croitorilor

Vechi turn de aparare, construit in secolul al XV-lea in partea de sud-est a vechiului oras. Intre anii 1627-1629 Bastionul este reconstruit capatind infatisarea actuala.

Casa Matei Corvin

Aflata in interiorul vechii cetati a Clujului, dateaza din secolul al XV-lea. Aici s-a nascut la 23 februarie 1440 Matei Corvin, viitor rege al Ungariei (1458-1490).

Muzeul de Arta

Cunoscut si sub denumirea de Palatul Banffy. Cladirea a fost construita intre anii 1774-1785 in stil baroc iar din anul 1956 incinta gazduieste Muzeul de Arta.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Fondat in 1922. "Parcul Etnografic National" a devenit parte a muzeului in anul 1929, fiind practic primul muzeeu in aer liber din Romania. Muzeul detine gospodarii satasti din zone reprezentative ale Ardealului, biserici de lemn, tehnologii traditionale satesti.

Obeliscul Francisc I

Din Piata Muzeului, ridicat in 1817 cu ocazia sosirii la Cluj a imparatului austro-ungar.

Statuia Sfintului Gheorghe omorind balaurul

Este o copie a faimoasei statui din palatul Hrad din Praga. A fost facuta in anul 1373 de catre mesterii Martin si Gheorghe.

Sinagoga Noua

Cunoscuta sub numele de "Templul Memorial al Deportatilor" , a fost construita pe baza proiectelor arhitectului Hegner Izidor. A fost inaugurata la 4 septembrie 1887.

Muzeul de Istorie al Transilvaniei

Cel mai bun loc pentru a intelege istoria Transilvaniei

Muzeul Farmaciei

Prima farmacie deschisa in oras, detine medicamente si mobila specifica din perioada secolului XVI.

Cimitirul Házsongárdi

Unul dintre cele mai mari din Europa de Est.

Cetatuia

Construita intre 1715 si 1735 pe varful dealului de langa Somes, Cetatuia a functionat ca si garnizoana si apoi ca si inchisoare din secolul al XIX-lea. Un loc special pentru o vedere panoramica a orasului.

Principalele atractii in regiune

Maramures

Una dintre putinele zonele cu tratitii inca autentice. Multe dintre bisericile de lemn sunt incluse in patrimoniul UNESCO.

Regiunea Bucovinei

Vestita pentru unicele sale manastiri pictate

Muntii Apuseni

Localizati la vest de Cluj (50 km); o regiune fascinanta, ideala pentru drumetii si aventura. Este celebra prin relieful sau carstic, numeroasele pesteri si riuri subterane, cultura si traditie.

Bisericile fortificate

Multe dintre ele incluse in patrimoniul UNESCO - sunt raspandite in zona de sud a Transilvaniei.

Sibiu

Capitala Culturala Europeana 2007.

Baile Felix

Pestera Ursilor

Adaposteste o gama variata unica de stalagmite si stalagtite, variind ca forma si marime.

Cetatea Sighisoarei

Cetatea Sighisoarei (150 km from Cluj) - considerata una dintre cele mai frumoase din Romania si una dintre putinele locuite din Europa.